top of page

ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ÇAKRA GELİŞİMİ

EBEVEYN KILAVUZU: çocuklarınızın gelişim sürecini farkındalıkla desteklemeniz için.


Doğumdan sonra enerjetik döngü ve yeni bir yaşam evresi başlar. Doğumdan sonra ‘’7 yıl ritmi’’ başlar. 7 yıl sonra bütün çakralar gelişmiş olur ve belli bir ‘’çakra tipi’’ oluşur. Bu nedenle ilk yedi yıl çok önemlidir, buna rağmen çakraların gelişimi veya değişimi de devam eder. Ebeveynlerin bu bilgilere sahip olmaları harika bir şeydir. Yalnızca çocuklarını daha iyi anlamakla kalmayacaklar aynı zamanda onun gelişimini de destekleyebileceklerdir.


1. yıl: Kök çakra


İlk yıl içerisinde temel güven, yaşam isteği ve iradesi, dirayet ve stabilite gelişir. Bu nedenle ilk bir yıl içerisinde çocuğun verdiği sinyallere dikkat etmek ve reaksiyon göstermek temel güvenin sağlam olması açısından çok önemlidir. Hamilelik sürecinde oluşan kök çakra açılımı bitmiş ve artık yedi yıllık ritim başlamıştır, bundan sonra gelecek olanlar bunun üzerine inşa edilecektir.


Ebeveynler çıkarsız sevgi ve bebeğin sinyallerine reaksiyon göstermekle bebeklerinin temel güvenlerini ciddi ölçüde güçlendirebilirler. Sevgi dolu dokunuşlar, kucağa almak bebeğin kendisini güvende hissetmesi açısından büyük öneme sahiptir.


2. yıl: sakral çakra


Duyular/şehvet ve duygusal dışa vurum ikinci yılın konularıdır. Çocuğun kendi bedeni ile alakalı olarak olumlu duygular geliştirmesi açısından sevgi dolu dokunuşlar çok önemlidir.


Duygular deneyimlenip bilinçli olarak ifade edilebilmesi için engellenmemesi gerekir. Bu çağdaki çocukların duygusal patlamaları, duygusal dışa vurumlarıdır. Bunların yaşanmasına izin verilmediğinde ilerde öfke ve agresyona dönüşürler, çünkü ruhsal gelişim yetersiz kalacaktır.


Ebeveynlerin bütün duygulara izin vermesi ve onları ilgi ile karşılamaları gerekir ki çocuğun bütün duygularını anlayabilsinler. Bu duygular baskılanırsa blokajlar oluşur ve duyarsız ve empatiden yoksun bir kişilik gelişir.

Çocuk öfke krizi geçirdiğinde dahi onu kabul etmek, kendine her şeyin yapılmasına izin vermek anlamına gelmiyor. Önemli olan çocuğa davranışından bağımsız olarak ilgi göstermek ve onu kabul ettiğini hissettirmektir.


3. yaş: solar pleksus çakra


Bu yaşın ana konusu ‘’güç/kudret’’. Çocuk kendi çevresini etkilemek için yeteneklerini kullanmayı denemektedir. Çocuğun bir birey olarak bağımsızlığını ciddiye almak ve onu kabul etmek ebeveynlerin görevi olacaktır. Çocuk başkalarını birey ve bireysel farklılıklar olarak algılamayı öğrenmeye başlamıştır.


Bu çakranın blokajları, çocuğun bireysel açılımlarının katı kurallarla kısıtlanmasından kaynaklanır. Bu ise ilerde çocuğun aşırı uyumlu olması, takıntılar geliştirmesi veya güç bağımlısı davranışlar sergilemesine yol açar.

Çocukların sınırları aşma denemeleri ve kendi deneyimlerini kazanmaları çok önemlidir. Ayrıca bu dönemde çocuğun isteklerine ulaşmasının kolaylaştırılması, gelişimi açısından önemlidir, bir şeyi elde etmesi için önce öfke nöbeti geçirmesi, agresifleşmesi veya uyumlu olması beklenmemelidir. Çocuğun bir şeyleri etkilemenin kolay olduğunu deneyimlemesi önemlidir.


4. yaş: kalp çakrası


Bu yaş grubu empati, hoşgörü, sanatsal dışa vurum gücü ve doğru bir öz değer deneyimleyecektir. Çocuk kendisini başkasının yerine koymayı öğrenecektir. Bu gelişimi, çocuğa hoşgörü ve empati yaparak destekleyebiliriz. Çocuğun çok fazla sevgiye ihtiyacı vardır, almak ve vermek arasındaki sıralı oyunu öğrenecektir. Sevgi ihtiyacı giderilirse çocuk ilerde kıskançlık yapmadan ve hükmetmeden sevgiyi alabilir ve verebilir. Bu dönem öz değer açısından çok önemli olduğu gibi aynı zamanda şarkı söylemek, resim yapmak, dans etmek gibi sanatsal dışa vurumlar ve kendi fikirlerini üretmek açısından da önemlidir. Ebeveynler hiçbir şeye not vermemelidirler, özellikle de gülmemelidirler. Her sanatsal dışa vurum bir ruhsal özelliğin yansımasıdır ve değeri, katılımı ve anlayışı hak eder.


5. yaş: boğaz çakrası


İletişim yeteneği derinlik kazanacak ve konuşma gelişiminde büyük bir sıçrama olacaktır. Ebeveynler bu aşamada çocukları ile konuşarak, onlarla konular üzerine fikir yürüterek, anlatarak ve anlatmasını sağlayarak onları destekleyebilirler. Bir çok çocuk bu aşamada okumak istediğini belirtir, bu durumda çocuk desteklenmelidir. Bu aşamada sözel/sesli ifade ve bilinçaltının dili öğrenilecektir. Bir müzik aleti kullanmayı öğrenmek için en uygun zamandır.


6. yaş: alın çakrası


Bu çağdaki çocukların artık alın çakralarının gelişiminin devamı söz konusudur ve bu çocuğa ruhsal ihtiyaçlar dünyasına adım atabilme imkanı tanır. Söz konusu olan şeyler, bağlantıları anlamak ve yeni deneyimler edinmek üzerine kuruludur. Büyük bir bilgi açlığı hakimdir ve doyurulması gerekir.

Ebeveynler bu bilme arzusunu açık yüreklilikle ve merakla karşılamalıdırlar. Aynı zamanda birlikte bir şeyler keşfetmek, yenilikler fark etmek için de harika imkanlar dönemidir.


7. yaş: tac çakra


Çocukluk döngüsünün bu son aşamasında spritüel ihtiyaçların temelleri bulunur. Çocuğun ilgilendiği konular: anlam, yaşam, ölüm, yaratıcı gibi şeyler üzerine yoğunlaşır. Çocukların soruları, duygu ve düşünceleri ciddiye alınmalıdır. Bu dönemde çocuklara mediatif deneyimler yaşatılmalıdır. Elbette ebeveynlerin spritüel yaşamları büyük örnek olacaktır.

Bu 7 yılın sonunda başka bir düzlemde yeni bir döngü başlar ve üzerine sürekli ilave edilir.


Buna ilaveten ayrıca bir de daha büyük bir gelişim döngüsü bulunur: Her yedi yılda bir çakra geçilir: ilk 7 yıl birinci çakraya atfedilir. 8 – 14 yaş sakral çakra, 15- 21 yaş solar pleksus, 22 – 28 kalp çakra, 29 – 35 boğaz çakra, 36 – 42 alın çakra ve 43 – 49 tac çakraya atfedilir. Ve 50 yaşından sonra başka bir düzlemde döngü baştan başlar.





Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page