top of page

HİPOTİROİD (tiroid bezi düşük fonksiyon) SEBEPLERİ 1

Hipotiroid farmakolojik tedavi edilirken, sebepleri hakkında hiç düşünülmeyen bir sorundur. Oysa tiroid durup dururken işi bırakmadı! Bunun bir sebebi olmalı değil mi? İşte bu sebepleri (ki herkeste farklı olabilir) anlamakla tiroid mantıklı bir şekilde tedavi edilebilir ve hatta iyileşebilir.

SEBEPLER

Hipotiroid, tiroidin yeterli hormon üretememesi veya üretilen hormonların gerçek bir etki sağlayamaması durumudur. Modern tıp tiroid sorunlarının sebebiyle pek ilgilenmez, neden ilgilensin ki, tedavisi (!) nasıl olsa yine aynı kalacak: ilaç verilecek ve bununla her şeyin tekrar yoluna girmesi ümid edilecek, ne var ki bu çoğu zaman mümkün olmayacaktır. Çünkü hipotiroidin bir çok sebebi olabilir ve her sebep başka bir terapi ister.

HİPOTİROİD nedir?

Tiroid özellikle T3 (trijodthyronin) ve T4 (thyroxin) hormonlarını üretir. T4 organizma tarafından direkt olarak kullanılamaz ve öncelikle aktif formu olan T3’e dönüştürülmesi gerekir, bu nedenle T4 tiroidin depo hormonu ve T3 aktif hormonu olarak değerlendirilir.

T4’ün aktif hormon T3’e dönüştürülmesi ise büyük oranla karaciğerde gerçekleşir, %20 oranında ise bağırsaklarda (elbette bunun için sağlıklı bir bağırsak florasına ihtiyaç vardır)

Organizmada her hücrenin T3 reseptörü vardır, T3 bu reseptörlere ulaştığında, hormon hücreye mesajını iletir ‘’hızlan!’’. O andan itibaren, hücrenin görevi her ne ise onu daha hızlı, daha iyi ve daha kapsamlı olarak yerine getirir.

Bu durumda hücrenin oksijen ve enerji yakması da artar, Glikoz daha iyi kullanılır, yağlar enerjiye dönüştürülmek üzere yakılır, aşırı kilo engellenir, kemikler ve kaslar yapılandırılır, beyin ve sinirler optimum düzeyde besin maddeleri ile doyurulur. Konsantrasyon artar ve yorgunluk gider.

Tiroidin düşük çalışması demek, metabolizmada her şeyin yavaşlaması demektir.

Peki ama bunun nedeni nedir? Tiroid neden aniden böyle yorulmuştur?

Sebepler hakkında modern tıp fazla bir şey bilmez, tahmin ettiği bazı sebepler ise şöyledir (ki bunların çoğu gerçek anlamda sebep değildir):

1. İyot eksikliği: uzun süre iyot eksikliği hipotiroid için ana sebep olarak görüldü. Aksine artık biliniyor ki iyotlu tuzlar ve hayvansal gıdalardaki iyot içeriğinden dolayı (besinlerine iyot katılması nedeniyle) insanlar iyot eksikliği yaşamıyorlar. Hayvansal gıdalar ve iyotlu tuz tüketmeyen insanlarda ancak iyot eksikliğine bağlı olarak hipotiroid gelişebilir.

Aynı zamanda iyotlu tuz, hazır gıdalar ve iyot içerikli takviye gıdalarda bazı kişilerde iyot fazlalığına neden olur ve bu da aynı şekilde hipotiroid nedeni olabilir!


Düşündürücü olan, modern tıbbın bir hipotiroid sorununda önceden olduğu gibi bugünde hala iyot tabletleri vermeleridir. Hem de öncesinde hastanın iyot durumu ölçülmeden (idrardan)! Bu çok dikkatsizce bir tutumdur, çünkü bir hipotiroid kronik tiroid iltihabı (hashimoto) nedeniylede oluşabilir, hashimoto’da ise iyot alınması tam bir faciadır.

Buna rağmen çok az doktor iyot tabletleri vermeden önce tiroid muayenesinde hashimoto’yu inceler!


Yani iyot kullanılması bu durumda tam anlamıyla bir şans oyunudur!


Bütün bunlarla birlikte iyot eksilmesinin de farklı nedenleri olabilir! : iyotsuz beslenmek, emilim problemi, hormon içerikli ilaçlar (doğum kontrol)


2. Hashimoto (kronik iltihaplı tiroid): otoimmünal bir rahatsızlık olarak bu durumda tiroid zaman içerisinde kendisini tüketir ve buda modern tıp için bir hipotiroidin ana sebeplerinden biridir.

Ne varki hashimoto gerçek bir sebep değil, bozuk bir immün sisteminin sonucudur. Burada sorulması gereken soru şudur: immün sistemi neden bozuk? Ancak bu sorunun cevabı, aynı zamanda hashimoto kaynaklı hipotiroidin sebebi olabilir.


Hashimotonun sebeplerini ise modern tıp bilmiyor. Genetik veya enfeksiyonel faktörlerden söz edilse de bunun her zamanki gibi hastayı bir adım ileri götürmediği malumdur.

Aynı şekilde terapisi de işe yaramaz. Her hipotiroidde olduğu gibi bu durumda da tiroid hormon preparatı verilir. Otoimmün hastalığa ne dikkat edilir ne de terapi edilir!


Hashimotonun sebeplerinden biri genellikle KPU= kriptopyrroluri’dir, bu bir metabolizma sorunudur ve hastalar çoğunlukla bunun farkında değillerdir. Bir hipotiroit hashimoto kaynaklı olsa da olmasa da kesinlikle burayla ilintilidir.


KPU nedir?

KPU’da organizmanın toksin arındırması yeterli değildir ve aynı zamanda kronik mikro besin elementleri eksikliği mevcuttur, özelliklede B6, Çinko ve mangan!

Hastalar bunların sonucu olarak zehir atılımındaki yetersizliğin sonuçlarını yaşamaktadırlar: yorgunluk, cinsel sorunlar, göz problemleri, düşük tansiyon, konsantrasyon ve hafıza sorunları ve daha fazlası.


KPU idrar testleri ile teşhis edilebilir, tespit edildiğinde yüksek dozaj vitamin terapisi uygulandığı taktirde, hastanın tiroid problemi ile birlikte bir çok sorunu çözülmüş olacaktır.


3. Doktor müdahalesi: duyun ve şaşırın. Hipotiroidin sebeplerinden bir tanesi doktor müdahalesidir. Bir hipertiroid (tiroidin hızlı çalışması) duygusuzca terapi edildiği taktirde, bakabildiğinizden daha hızlı bir şekilde bir hipotiroid gelişir.


Örneğin bir hipertiroid’de verilen Thyreostatik’ler, yani tiroid hormon üretimini bloke eden ilaçlar. Bu ilaçların metabolizmada zaman içerisinde bir hipotiroide yol açmaları gayet anlaşılabilirdir.


Hipertiroid terapilerinden biride radioiyot terapisidir. Bu durumda hastaya radyoaktif iyot verilir, bu madde ise direkt olarak tiroide ulaşır ve tam anlamıyla (ve modern tıbbın isteği doğrultusunda) tiroid hücrelerinde bir katliama neden olur. Bu durumda da bir hipotiroid gelişmesi kaçınılmazdır.


Tiroid nodüllerinde de ( kötücül olsun veya olmasın) tiroid bezi ameliyatla tamamen veya kısmen alınır. Sonuç yine hipotiroiddir!

4. Tiroid bezlerini yönlendiren organlardaki bozukluklar (hipofiz ve hipotalamus): Tiroid kendi başına hareket etmez, emirler beyinden gelir. Örneğin beden soğukluk hissettiğinde tiroidin harekete geçmesi için beyinden şu emri alması gerekir: ‘’Tiroid! Bedenin daha fazla ısıya ihtiyacı var, aktif hormonlarını gönder’’


Bu mesaj için hipotalamus öncelikle TRH denilen bir hormonu salgılar, Bu hormon hipofiz’e ulaşır ve hipofizin TSH salgılamasını sağlar, TSH ise tiroidin hormon salgılaması gerektiğini haber veren hormondur.

Yani bir hipotiroid, Hipofiz veya hipotalamusun işlevlerinde oluşacak bir arızadan dolayı da gerçekleşebilir.

Oysa tiroid sorunu muayenesinde dikkate alınan tek değer genellikle TSH olur.

TSH yüksek ise tiroid düşük çalışıyordur, TSH düşük ise tiroid hızlı çalışıyordur, bu kadar basit!

Ne var ki TSH tek başına yeterli ifade içermez. Gerçekte bütün bunlar ‘’basit’’ten başka her şeydir.


Birincisi TSH’nın ölçümünün tek başına yeterli olmayacağı gerçeğidir, ikincisi TSH üst veya alt sınırlara çok yakın durduğu zamanlarda bile normal olarak kabul edilir, ki bu aslında yüksek bir uyarı aşamasıdır!

5. Tiroid hormon direnci: hipotiroidin nedenlerinden biri ise modern tıbba göre tiroidin iyi veya kötü huylu ülserleri (ki bu nadiren bir sebeptir) ve hedef organların tiroid hormonlarına karşı duyarsızlığıdır, yani organların bu hormona reaksiyon vermemesidir.

Yani burada Tiroid fonksiyonu yerindedir, kanda yeteri kadar tiroid hormonuda bulunmaktadır, ne var ki hormonların mesajları hücrelere hiçbir zaman ulaşmamaktadır.

Tıpkı hashimotoda olduğu gibi burada da, bunun bir sebep olup olamayacağını düşünmek gerekir. Hücrelerin neden aniden bu hormonlara karşı duyarsızlaştığını sormak gerekmez mi? Hipofiz ve hipotalamus fonksiyonları neden bozulmuştur? Onları, tiroidi yönlendirmekten alıkoyan şey nedir?

Yani, modern tıbbın sebep diye öne sürdüğü şeyler aslında gerçek sebepler değillerdir.


Gerçek sebepler ikinci yazımızda…

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page