top of page

FARMA ENDÜSTRİSİ MAFYADAN DAHA KÖTÜ

Aslında ilaçlar insanlara faydalı olmalı ve sağlığa hizmet etmeliydi. Malesef realite farklı görünüyor. En azından Danimarkalı tıpçı Peter Gotzsche'ye göre, kendisi öncelikle bir ilaç üreticisi için çalıştı ve şimdi Kopenhagen'de Nordic Cochrane Center'in başkanlığını yapıyor. Onun tezi: Farma endüstrisi mafyadan daha fazla insan öldürüyor.


Gotzsche, Pfizer, GlaxoSmithKline, Eli Lilly ve Johnson&Johnson gibi büyük ilaç üreticilerine dikkatimizi çekiyor, bu firmaların ilaçlar konusunda dolandırıcılık yapmak için, insanları yanlış yönlendirmek için, ayrıca piyasaya sürülmesine izin verilmemiş olan ilaçları yine de satabilmek için büyük paralar harcadıklarını söylüyor. Onların işledikleri suçların organize soygun kriterlerine uygun olduğunu ve bu nedenle mafya denilmesi gerektiğini vurguluyor. Başka bir örnek olarak bize Roche'yi örnek veriyor: Bu firma 2009 yılında bir grip ilacı olan Tamiflu üzerinden amerika ve avrupa ülkelerinde milyarlarca dolar ve euro kazandı fakat ilaç hakkındaki araştırmaların yalnızca bir kısmını açıkladı. Kendilerine yapılan büyük baskılar sonucu bilgilere ancak ulaşılabildi. Sonuç: ilacın sanıldığından daha kötü ve korkulduğundan daha korkunç olduğu anlaşıldı.


Gotzschenin bakış açısına göre zararlı ve hatta kısmen ölümcül sayısız ilacın piyasaya sürüldüğüne dair çok sayıda örnek veriyor. Örneğin Vioxx, bu ilacın bir kalp krizine ve neticede ölüme yol açacağı bilindiği halde, yeterli klinik araştırma olmaksızın piyasaya sürüldü. Bilim-adamının tahminlerine göre bu ilaç yüzünden 120.000 insan hayatını kaybetti. Yalnızca bir psikofarmaka olan Zyprexa (eli lilly firmasından) 20 milyon kullanıcıdan 200.000in hayatına mal oldu. ''bu nedenle farma endüstrisi mafyadan daha kötü ve daha fazla insan öldürmekte''


Elbette ilaçlar arasında iyi olanlarda vardı, ''faydası zararından fazla olan''lar, bazı enfeksiyonlara karşı, kalp hastalıklarına, kanser çeşitlerine, tip1 diabete iyi gelen ilaçlar vardı. Fakat insanlara yazılan ilaçların fazlalığı nedeniyle malesef çok az insan bu ilaçların faydasını görebilecek şansa sahip oldu. Çünkü firmalar mümkün olduğu kadar fazla ilaç yazılmasını istiyorlar, çünkü firmalar sağlıklı insanların bile ilaçlarını kullanmasını istiyorlar. Oysa ilaçlara ödenen paranın %95i boşunadır. Hatta insanlar daha uzun ve mutlu bir hayat sürebilirlerdi. Fakat farma endüstrisi çok güçlü ve ekonomik olarak donanımlı olduğu için, politika karşılarında etkisiz kalıyor.


İlaçların piyasaya sürülmesine izin veren kurumlarda işlerini oldukça kötü yapıyorlar diyor Gotzsche. Her şeyden önce Amerika'da FDA, bu dairede kişisel çıkarlar savaşıyor ve gerektiğinde ilaç firmalarının lehine karar alınıyor. İlaçlar için reklam yapmak yasaklanmalı, bağımsız bilim-adamlarının araştırma yapabilmeleri için ödenek ayrılmalı ve yapılan araştırmaların bütün tutanakları açık olmalı.

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page