top of page

BÖBREK DETOX

Bu yazının içeriği tek başına bir tedavi yöntemi değil, sağlığın korunması adına verilen tavsiyelerden ibarettir.


KISACA BÖBREKLERİMİZİN GÖREVİ


Böbreklerimiz karaciğer ve bağırsaklarımız gibi önemli bir toksin atılım organıdır. Onlar iyi çalışmadıklarında işlevleri zayıflar ve bu şekilde vücutta toksin birikmeye başlar.


Böbreklerimiz salgıladıkları eritropöetin hormonu aracılığı ile omurilikte kan hücrelerinin ürtimini sağlar. Bu nedenle böbreklerimiz zayıf olduğunda anemi olasılığı artar.


Böbreklerimiz vücudun asit baz ve mineral dengesini düzenler. Bu nedenle böbrek fonksiyonu zayıfladığı zaman bu alanlarda da sorunlar ve kronik asitlenme başlar.


Böbreklerimiz D vitaminini aktivize eder. Zayıflamış böbrekler durumunda D vitamini eksikliği oluşur ve bu da hastalıklara kapı aralayan bir başka nedendir.


Mineral dengesi bozulduğunda, D vitamini aktivize edilmediğinde artı olarak bir de asitlenme oluştuğunda kemik hastalıkları da kaçınılmaz olacaktır.


Böbreklerimiz kan basıncını da düzenler. Zayıf böbrekler yüksek tansiyonun da bir nedeni olabilir.


BÖBREKLERİ TEMİZLEMEK BÖBREK ZAYIFLIĞINI ÖNLER


Ne yazık ki karaciğer ve bağırsaklarla kıyaslandığında böbreklerimizin kendini yenileme özelliği çok fazla değildir. Oluşmuş bir böbrek hastalığını gidermek çok zordur. Bu nedenle böbrek transplantasyonları karaciğere oranla iki kat fazladır.


Böbrek zayıflığının bir çok sebebi olabilir, olasılıkları şu şekilde sıralayabiliriz:


* sağlıksız beslenme


* yetersiz su tüketimi


* aşırı kilo


* kronik yüksek tansiyon (hem böbrek zayıflığından kaynaklı oluşabilir hem böbrek zayıflığına yol açabilir)


* Diyabet


* Yüksek ürik asit seviyeleri / gut: Böbrek taşları (ürik asit taşları), kandaki kronik olarak yüksek ürik asit seviyelerinin bir sonucu olabilir. Ürik asit, pürinler parçalandığında vücutta oluşan metabolik bir üründür. Ürik asit fazla olduğunda kristal oluşur, bu kristaller dokulara ve eklemlere yerleşirse gut hastalığına, böbreklere birikirse böbrek taşlarına neden olur. Çoğu zaman her ikisi de mevcuttur. Gut hastalığında daima böbreklere de dikkat etmek gerekir, uzun süre yüksek olan ürik asit (hiperürisemi) gut hastalığının öncüsüdür ve aynı zamanda böbrek hastalıkları, diyabet, kalp damar hastalıkları için de bir risk unsurudur.


* tekrarlanan böbrek taşları


* tekrarlanan idrar yolları ve mesane enfeksiyonları


* aşırı alkol ve sigara tüketimi


* kimyasal ilaçlar (ağrı kesiciler, steroidal olmayan romatizma ilaçları (örn ibuprofen, diclofenac, aspirin vs), kemo terapi, kontrast madde vs)


ZAYIF BÖBREKLER ÇOĞUNLUKLA BELİRTİ VERMEZLER


Böbrek sorunları uzun süre sessiz seyreder, insan hiç bir şey hissetmez ve buna rağmen böbrekler hastadır. Zaman zaman bazı şikayetler oluşursa da bunlar dahi o kadar tipik olmayan şeylerdir ki, insanın aklına böbrekler gelmez.


Baş ağrıları, yorgunluk, sırt veya karın ağrıları çoğu zaman ciddiye alınmaz veya başka rahatsızlıklara bağlanır. Doktor dahi sınır değerleri görmez/görmezden gelir, önemsiz olarak değerlendirir veya yaşlılığa bağlar ve tüm bu nedenlerle böbrek zayıflığı çok geç fark edilir.


İdrarda kan tespit edildiğinde veya böbrek ağrıları iyice belirgin olduğunda ise böbrekler artık iyice enfekte olmuştur ve ilaç kullanılması kaçınılmaz hale gelmiştir.


Bu nedenle böbrekleri en az karaciğer veya bağırsak kadar düzenli aralıklarla temizlemek ve desteklemek ciddi böbrek hastalıklarını önleyecektir.


BÖBREK TEMİZLİĞİNİN AMACI


Böbrekler yıkanıp temizlenmiş olacak ve böylece toksin atılımını kolayca yapabilecek. Kum kolayca atılacak.


Böbrekler dezenfekte edilecek, zararlı bakterilerin yerleşmesi zorlaşacak.

Var olan böbrek taşları eritilerek dökülecek.


BÖBREK TEMİZLİĞİ


Farklı yöntemlerden oluşuyor:


1. SU İÇMEK BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU ENGELLER


Sağlıklı böbrekler için birincil şart yeterli miktarda su veya bitki çayı içmektir. Diğer tüm içecekler içecek değil keyif maddeleri olarak geçerlidir.


Araştırmalarda yalnızca günlük yeterli miktarda su tüketiminin böbrek taşı oluşumunu tamamen ortadan kaldırdığına vurgu yapılıyor. Bu özellikle sık sık böbrek taşı sorunu yaşamış olan ve tekrar oluşumunu önlemek isteyenler için önemlidir.


Geceleri yatmaya gitmeden önce, gece tuvalete kalkma riskine rağmen bir bardak su içilmesi de olumlu bir etkendir. Böbrek taşına meyilli insanların ilk kristalleri gece oluşmaktadır.


Fakat böbrek fonksiyonu yalnızca %5-10'a düşmüşse örneğin diyalize bağlanan hastalar gibi, içilecek su oranı doktorlar konuşulması gerekir.


2. LİMONLU SU BÖBREK TAŞLARINI DÜŞÜRÜR


Günlük içilen su miktarının bir kısmında taze sıkılmış limon bulunmalıdır, limon bazı böbrek taşlarının düşürülmesinde etkilidir.


Özellikle ürik asit taşları ve sistein gibi kalsiyum içerikli taşların düşürülmesinde sitrat bakımından zengin sıvılar oldukça etkilidir. Taze sıkılmış limon suyu haricinde yine taze sıkılmış portakal suyu da kullanılabilir.


Diğer kürlerle birlikte kullanımı daha iyi kombine edilebileceği için limon suyunu tercih etmenizi önerebilirim.


3. ALKOLDEN KAÇININ


Alkol karaciğerin ürik asit üretimini tetikler ve atılımını bloke eder. Bu nedenle böbrek taşı oluşumunu destekler. Ayrıca bira pürin içerir ve pürinler vücutta ürik aside dönüştürülür bu da ürik asidin artmasına sebep olur.


Alkol aynı zamanda çok fazla idrar atılımını artırır ve böylece vücudun kuruması riski de artmış olur, bu da taş oluşumunu kolaylaştırır. Alkol başlı başına böbrek için bir sorundur, bunun ötesinde karaciğer alınan alkolün %90 kadarını parçalar, geri kalan alkol olduğu gibi böbreklere iner ve böbreklere zarar verir.


Böbrek dostu bitki çayları ise böbreklerin sağlıklı kalmasını sağlar.


4. BÖBREK DOSTU BİTKİLER


Altınbaşak, ayı üzümü, ısırgan, karahindiba, atkuyruğu, ardıç, huş ağacı yaprakları, yulaf gibi bitkiler böbreklerin fonksiyonu üzerinde olumlu etkiye sahiptirler.


Örneğin Altınbaşak yüzyıllardır Avrupa'da idrar yolları, mesane enfeksiyonlarına karşı ve böbrek taşlarını düşürmede kullanılmaktadır. Bitkinin idrar söktürücü, antioksidativ, antibakteriyel özellikleri vardır.


Altınbaşak maya mantarları ve koli-bakterilerine karşı oldukça etkilidir. Her ikisi de sıklıkla idrar yolları iltihaplarının nedenidir ve yukarı çıkarak böbreklere de zarar verebilirler. Bu nedenle altınbaşak mesane ve idrar yolları enfeksiyonlarında ve böbrek taşı düşürme sürecinde kullanılan çayların vazgeçilmez bir bileşenidir


Ayı üzümü aynı şekilde halk arasında güvenilir etkisiyle böbrek ve idrar yolları enfeksiyonlarında kullanılagelmiştir, etken maddesi Arbutin'dir.


Arbutin asıl etken madde olan hidrokion'a dönüştürülebilmesi için idrarın alkali olması gerekir (pH-8 ideal). Aksi taktirde ayıüzümünün etkisi görülmeyebilir. Alkali beslenme veya natriyum-hidrojen-karbonat kullanımı idrarın alkali olmasını sağlayabilir, ki alkali beslenme daha uzun süre ve daha kolay uygulanabilir olduğu için, hem ayrıca diğer detox programı kapsamında da yeri olduğu için tavsiyemdir.

Ayıüzümü de aynı şekilde koli-bakterileri ve maya mantarlarına karşı fakat aynı zamanda stafilokok ve bir çok diğer bakteri üzerinde etkilidir.


Ayrıca,Ürik asit birikimini önler


İdrar yollarının elastikiyetini artırmak suretiyle taşların yol açtığı ağrıları azaltır


Tahriş olmuş ve iltihaplanmış dokuyu sakinleştirir


İdrar yollarında ve mesanede bakterilerin tutunmasını önler.


Tanen bakımından zengindir, bu nedenle yanlış hazırlandığında mide bulantısı yapabilir. Soğuk maserasyon yöntemi ile hazırlarsanız bu etkiden kurtulmuş olursunuz.


Soğuk maserasyon şöyle yapılır: her kupa için 3 gram yaprak, akşamdan 150-200 ml su içerisinde gece boyu bırakılır. Gün içerisinde 3-4 bardak içilir. Ayıüzümünü 8 günden fazla kullanmamalı ve yılda 3-4 kezden daha fazla uygulamamalısınız.


Isırgan da harika bir böbrek bitkisidir. Kökleri prostat sorunları üzerinde etkili iken yaprakları bir çok farklı şikayetin yanı sıra mesane ve böbrek problemleri şikayetlerini önlemek amacı ile daha etkilidir. Sterinler, lignanlar ve antioksidatif etkili flavonoidler bakımından oldukça zengindir.


BÖBREK ÇAYI KARIŞIMI


Böbrekleri dezenfekte etmek, gerginliğini sakinleştirmek, toksinden arındırmak, yıkamak ve fonksiyonunu artırmak için şöyle bir karışım yapabilirsiniz (böbrek iltihaplarında da kullanılabilir):


20 g huş ağacı yaprağı

15 g papatya çiçeği veya ısırgan yaprağı

25 g atkuyruğu

20 g orthosiphon (kedi bıyığı, kedi sakalı)

20 g ayıüzümü


İdeal olarak ayıüzümünü akşamdan ıslatıp ertesi gün diğer bitki karışımları ile yapacağınız çaya ilave etmek olacaktır.


2-3 gram bitki karışımı (ayıüzümü hariç) 150 ml kaynatılmış su içerisinde üzeri kapalı olarak 15-30 dakika demlenir ve sık sık karıştırılır. Bu sayede etken maddeler suya karışır, demleme sonrasında ayıüzümü maseratından 40-50 ml ilave edebilirsiniz.


6. CHANCA PİEDRA - BÖBREKLER İÇİN TAŞKIRAN


Chanca Piedra (Phyllanthus niruri) İspanyolca taş kıran anlamına gelmektedir. Bazı raporlarda bu bitkinin bir kaç gün içerisinde böbrek ve mesane taşlarını düşürdüğü yazılıyor. Örneğin Nürnbergten Dr. Wolfram W. 1980 yıllarının sonlarında 100 üzerinde böbrek taşı olan hastayı bu bitki ile tedavi etmiştir.

Hastaların 94'ü 1-2 hafta içerisinde taşlarından kurtulmuştur. Fakat bu bitkinin taş düşürmek hususundaki başarısı üzerine başka bilimsel çalışmalar da bulunmaktadır.


1999 yılında, Brezilya'daki Universidade Federal de São Paulo'dan bilim adamları Chanca Piedra bitkisinin sıvı ekstresinin kalsiyum-oksalat kristallerini önleyebildiğini (çoğu böbrek taşları kalsiyum oksalat bileşenidir), zararlı bir yan etkiye ise rastlanmadığını belirtmişlerdir.


7 yıl sonra, Bologna üniversitesi başka bir araştırma yayınladı, bu çalışmada Cancha Piedra kullanılması durumunda şok dalgası lilitropsi yapılması sonrasında yeniden taş oluşumunun, bitkiyi kullanmayan hastalara oranla çok daha geç olduğunu açıkladılar.


2010 yılında ise São Paulo üniversitesi bitkinin yalnızca taş oluşumunu önlemekle kalmayıp, aynı zamanda var olan taşları da düşürebildiğine dair yeni bir araştırma yayınladı.


6. BÖBREKLER İÇİN PROBİYOTİK


Böbrek taşlarının yaklaşık %70 kadarı kalsiyum-oksalattan oluşuyor (kalsiyum + oksalik asit bileşeni), bu nedenle uzun süre bazı gıdalar içerisinde bulunan oksalik asidin bulunması ve bazı insanların vücutlarının görünene göre oksalik asidi tam olarak parçalayamaması veya vücuttan atamamasının böbrek taşlarının nedeni olduğuna inanıldı.


Fakat daha sonra sağlıklı bağırsak florasına sahip olan bazı insanların oksalik asitten oksalat taşları oluşmasına engel olan bir bağırsak bakterisine (oksalobakter formigenes) sahip oldukları tespit edildi. Malesef bu bakteriyi içeren bir probiyotik olduğuna dair bir bilgiye ulaşamadım.


Sağlıklı beslenme ve yaşama tarzı ile, bağırsak florasının düzenlenmesinin ardından sağlıklı bağırsak bakterilerinin ve böylece oksalobakter formigenes bakterisinin de otomatikmen oluşacağını düşünüyorum.


Bu araştırmaya göre sık antibiyotik kullanan insanların bağırsaklarında bu bakteri bulunmuyor ve bu da kalsiyum-oksalat taşı oluşumu riskini artırıyor.


Tüm bunlar bize, böbrek taşlarına yatkınlıpı olan insanların oksalik asit içeren gıdalardan uzak durmasının bir çözüm olmayacağını, aksina bir bağırsak detoksunun ve flora yenilenmesinin daha etkili bir çözüm olabileceğini gösteriyor.


Bağırsaklarınız için neler yapabileceğinizi daha önce paylaşmıştım.


Bağırsakların temizlenmesinden önce veya en azından bu sürece paralel olarak karaciğer detoksunun önemini de ayrıca anlatmıştım.


7. BESLENME


Bu konuda karaciğer ve bağırsak kürleriniz kapsamında alkali beslenmenin önemi ve tüketilmesi gereken gıdaların etkisinden bahsetmiştim. Tüm bunlar ister istemez böbrek sağlığı üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır. Pürinden yoksun beslenmek yani alkali beslenmek ve alkolden uzak durmak ürik asit taşları oluşumunu önleyecektir.


Böbrek için özel bir beslenme derseniz alkali beslenme, alkolden uzak durma yanı sıra hayvansal proteinleri de mümkün olduğu kadar azaltmanız gerekmektedir. Her ne kadar bazı bitkilerde de pürin bulunuyor olsa da bunların çözünmesi hayvansal olanlara kıyasla daha kolaydır, yine de ölçülü tüketilmesinde fayda vardır.


Kalsiyum oksalat taşları varsa bir yandan bağırsak florasını düzeltirken öte yandan oksalik asit içeren gıdalardan uzak durmalı (internetten bakabilirsiniz) ve magnezyumu artırmalısınız, bunun için bir süre günde 300-400 mg magnezyum takviyesi alabilir veya magnezyum içeren gıdaları bolca tüketirsiniz.

Kalsiyum-fosfat taşları varsa bu durumda salam, sosis, çikolata gibi fosfat kaynaklarından uzaklaşmalı ve magnezyum almalısınız.


Hangi taş söz konusu olursa olsun, beslenme ağırlıklı olarak bitkisel, doğal ve besleyici olmalı, mümkün mertebe yöresel ve sezon bitkileri tercih edilmelidir. Doğal beslenme, alkali beslenme, bitkiler, bunların hepsini hayatınıza kolayca entegre edebilirsiniz. Ayrıca günde 20 gram kadar bal kabağı çekirdeği tüketirseniz hem prostat sorunlarını önlemiş olursunuz (şikayetler zaten varsa hafifletirsiniz), hem tüm idrar yolları ve mesane, böbreklere kadar faydalı bir şey yapmış olursunuz.


8. ŞEKER


İşlenmiş şeker tüketimi, özellikle endüstriyel fruktoz böbrek hastalıklarına yol açabilir (loyola üniversitesi, Chicago 2013) , şeker ürik asidin yükselmesine, kilo almaya ve diyabete yol açıyor.

En doğrusu tatlandırılmamış veya doğal bir tatlandırıcı kullanılmış olan çaylar, sebze ve meyve suları ve duru su.


9. TUZ


Tuz bırakılmamalı, azaltılmalı. Fakat ne yazık ki beslenme alışkanlığımız vücudumuzun tüm mineral dengesini bozacak kadar fazla tuz içeriyor ve bu durum böbreklerimizi zor durumda bırakıyor.

Doğal ve dengeli bir beslenme ile bunun önüne geçilebilir çünkü özellikle paketlenmiş gıdalarda çok fazla tuz kullanılıyor. Bunun haricinde bitkisel tuzlar, kaya tuzu gibi doğal olanları tercih edebiliriz.


10. ISI


Sanırım vücudumuzda böbrekler kadar soğuktan nefret eden bir organımız daha yoktur. Özellikle böbrek temizliği yaptığınız zamanlarda mümkün mertebe böbreklerinizi sıcak tutmanızda fayda var. Sıcak böbrek fonksiyonunu artırır, böbrek kan dolaşımını iyileştirir, böbrekler kendine gelir ve sağlıklı kalır.


11. ASİTTEN ARINMAK


Böbrekler bilindiği üzre asit baz dengesinin temel regülatörüdür. Böbreklerde düzen bozulduğu zaman asitlenme de akıla getirilmesi gerekir.


Asitlenme özellikle ürik asit ve kalsiyum-oksalat taşlarını tetikler. Bu taşlar ciddi asitlenmiş idrardan kaynaklanır (pH5 civarı) ve alkali durumda (pH 6,2 - 6,8) tekrar erir.


Fosfat taşları ise çok alkali idrar durumunda oluşur. Burada da asit baz dengesi bozulmuştur, intraselüler asit arındırma gerekmektedir.


Sağlıklı ve alkali beslenme idrarın pH dalgalanmasını önler, stabil olur, ne çok asit ne de çok alkali olmaz.


12. D VİTAMİNİ


Bahsetmiş olduğum gibi böbrekler D vitamini aktivasyonu sağlamaktadır. Zayıf böbrekler bu aktivasyonunu tam olarak yapamazlar bu nedenle böbrek zayıflığı olan insanlar D vitamini eksikliğini de düşünmeleri gerekir.


Aynı zamanda D vitamini eksikliğinin böbrek hastalıklarına yol açabileceğini de bilmenizi isterim. Zayıf böbrekler mi D vitamini eksikliğine neden oluyor, yoksa D vitamini mi böbrek zayıflığına yol açıyor tam olarak bilinmemektedir.


Herhalükarda bu durum kemikleri de tehlikeye atıyor, dişleri ve tabi ki genel sağlığı da, çünkü D vitamini neredeyse tüm hastalıklarla bağlantılıdır.


13. HOMEOPATİ VE ENERJETİK SPAGYRİK DESTEK


Her türlü böbrek sorunu homeopati, enerjetik spagyrik detox seti ürünümün bir parçası olan ''renotox' karışımı, uzaktan seans uygulamaları da ayrıca bu süreci destekleyecektir.


14. KİMYASAL İLAÇ KAYNAKLI BÖBREK HASARINA KARŞI ÖNLEM


Böbrekler üzerinde hasar sebeplerinden bir tanesinin de kimyasal ilaçlar olduğunu ifade etmiştim.

Özellikle de kemo terapi ağır bir böbrek toksinidir. Kemo uygulamasından önce Selenyum, Sodyum selenit formunda günde 300 mikrogram kullanıldığında ilaçların böbrek hasarına yol açan etkisini önemli ölçüde azaltacaktır. Aynı zamanda kalbi de koruyacak ve hatta günde 200 mikrogram selenyum kullanımı kanserden ölüm oranını %50 oranda azaltmaktadır.


Kontrast maddelerin (örneğin tomografi) kullanılması gerektiğinde de selenyum kullanabilir ve maddenin yan etkisini azaltabilirsiniz.


Ayrıca kontrast madde kullanılacağı zaman, bir gün öncesinden ve bir gün sonra da, günde iki kez 600'er miligram N-asetilsistein kullanımı da faydalı olacaktır. NAC (N-asetilsistein) bedene sistein verir, sistein bedenin kendine has antioksidanı olan glutatyon üretimini sağlar ve bu da böbrek sağlığını koruyan büyük bir etkendir.


15. C VİTAMİNİ


C vitamini sürekli olarak böbrek taşı oluşumu için bir risk olarak lanse edilmektedir ki bunun realitede hiç bir karşılığı yoktur.


Böyle bir risk en fazla kişinin yapısal olarak böbrek taşına meyilli olup aynı zamanda uzun süre çok yüksek miktarda C vitamini (askorbik asit olarak) kullanması sonucu ancak oluşabilir. Ki burada da başka faktörler olması gerekir, örneğin düzenli olarak yeterli su tüketilmemesi, magnezyum eksikliği, asitli beslenme gibi.


***

Şayet ilaç kullanmakta iseniz, böbreklerinizi temizlemek istediğinizi doktorunuza anlatabilir, yan etkisi fazla olan ilaçlarınızdan bazılarını bırakmak için kendisinden yardım alabilirsiniz.


Eğer böbrek rahatsızlığınız varsa bu durumda da doktorunuzla konuşmanızda fayda var, şayet doktorunuz böbreklerin bu fonksiyonlarını bilmezden gelip, bunun bir saçmalık olduğunu söyleyecek olursa, daha bütünsel bakabilen bir doktor aramanızda fayda var.


Sabahları gün boyu içmek üzere 2 litre su, bitki veya sebze suyu karışımı hazırlayın. Bir termosa böbrek çayı hazırlayın.


Aynı zamanda karaciğer ve bağırsak temizliği de yapıyorsanız zaten alkali beslenmeye de başlamışsınız demektir.


Bu süreçte magnezyum sitrat veya magnezyum orotat kullanabilirsiniz.


D vitamininizi ölçtürebilir veya gerekli olduğunu düşünüyorsanız kullanmaya başlayabilirsiniz.


Böbrek taşlarınız varsa Chanca piedra kullanmaya başlayabilirsiniz.


***

KAYNAK


Aras B1, Kalfazade N, Tucu V, Kemahli E, Ozbay B, Polat H, Tai AI. Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. (Kann Zitronensaft zu einer Alternative für Kaliumzitrat bei der Behandlung von Kalzium-Harnsteinen von Patienten mit Hypocitraturie werden? Eine prospektive, randomisierte Studie.) Urol Res. 2008 Dec;36(6):313-7. doi: 10.1007/s00240-008-0152-6.


Zuckerman JM1, Assimos DG. Hypocitraturia: pathophysiology and medical management. (Hypocitraturie: Pathophysiologie und medizinische Therapie.) Rev Urol. 2009 Summer;11(3):134-44.

Seltzer, Marc A., et al. "Dietary manipulation with lemonade to treat hypocitraturic calcium nephrolithiasis." (Ernährungsumstellung mit Limonade zur Behandlung von hypocitraturischer Nierensteinneigung.)


Oussama A1, Touhami M, Mbarki M. In vitro and in vivo study of effect of lemon juice on urinary lithogenesis. (In vitro und in vivo Studie über die Auswirkungen von Zitronensaft auf die Entstehung von Harnsteinen.) Arch Esp Urol. 2005 Dec;58(10):1087-92.


Touhami, Mohammed, et al. "Lemon juice has protective activity in a rat urolithiasis model." (Versuch mit Laborratten zur Harnsteinentstehung zeigt schützende Aktivität von Zitronensaft.) BMC urology 7.1 (2007): 18.


Sarah C. Corriher. Eliminating Kidney Stones Naturally. (Nierensteine auf natürliche Weise beseitigen.) The Health Wyze Report. 2012.


Penniston, Kristina L., Thomas H. Steele, and Stephen Y. Nakada. "Lemonade therapy increases urinary citrate and urine volumes in patients with recurrent calcium oxalate stone formation." (Limonadentherapie erhht den Zitratgehalt sowie die Menge des Harns bei Patienten, die unter rekurrenter Kalziumoxalatstein-Bildung leiden.) Urology 70.5 (2007): 856-860.


Kang, David E., et al. "Long-term lemonade based dietary manipulation in patients with hypocitraturic nephrolithiasis." (Langfristige Ernährungsumstellung mit Limonade bei Patienten mit hypocitraturischer Nierensteinneigung.) The Journal of urology 177.4 (2007): 1358-1362.


Koff, Stacey G., et al. "Comparison between lemonade and potassium citrate and impact on urine pH and 24-hour urine parameters in patients with kidney stone formation." (Vergleich des Einflusses von Limonade und Kaliumzitrat auf den pH-Wert des Urins sowie auf bestimmte urin-bezogene Parameter bei Patienten mit Nierensteinen.) Urology 69.6 (2007): 1013-1016.


Dr. Edward F. The 10 Best Herbs for Kidney Cleansing. (Die 10 besten Heilpflanzen zur Nierenreinigung) Global healing center. May 16, 2014.


Melzig MF. Goldenroda classical exponent in the urological phytotherapy. (Die Goldrute ein klassischer Vertreter der urologischen Phytotherapie) Wien Med Wochenschr. 2004 Nov;154(21-22):523-7


Cetojevi-Simin DD1, Canadanovi-Brunet JM, Bogdanovi GM, Djilas SM, Cetkovi GS, Tumbas VT, Stojiljkovi BT. Antioxidative and antiproliferative activities of different horsetail (Equisetum arvense L.) extracts. (Antioxidative und antiproliferative Eigenschaften verschiedener Schachtelhalmextrakte, Equisetum arvense L.) J Med Food. 2010 Apr;13(2):452-9. doi: 10.1089/jmf.2008.0159.


Tahri, Abdelhafid, et al. "Acute diuretic, natriuretic and hypotensive effects of a continuous perfusion of aqueous extract of Urtica dioica in the rat." (Akute diuretische, natriuretische und hypotonische Effekte einer anhaltenden Perfusion wasserhaltiger Extrakte aus Urtica dioica bei Ratten.) Journal of Ethnopharmacology 73.1 (2000): 95-100.


Sayhan, Mustafa Burak, et al. "Protective effect of Urtica dioica L. on renal ischemia/reperfusion injury in rat." (Schützende Auswirkungen von Urtica diocia L. auf Ratten mit blutarmen Nieren / Reperfusionsschden.) Journal of molecular histology 43.6 (2012): 691-698.


American Society of Nephrology (ASN). "Mediterranean diet may help protect kidney health." (Mediterrane Ernährungsweise kann sich protektiv auf die Nierengesundheit auswirken.) ScienceDaily. ScienceDaily, 30 October 2014.


Head KA. Natural approaches to prevention and treatment of infections of the lower urinary tract. (Natürliche Verfahren zur Prävention und Behandlung von Infektionen des unteren Harntraktes.) Altern Med Rev. 2008 Sep;13(3):227-44.


Treat kidney stones naturally with chanca piedra! (Dr. W. Wiemann, Chanca Piedra)

Barros, Marcio E., et al. "Effect of extract of Phyllanthus niruri on crystal deposition in experimental urolithiasis." (Auswirkungen des Phyllanthus niruri-Extrakts auf die Kristalleinlagerung bei experimentell herbeigeführten Harnsteinen.) Urological research 34.6 (2006): 351-357.


Campos, Alexandre H., and Nestor Schor. "Phyllanthus niruri inhibits calcium oxalate endocytosis by renal tubular cells: its role in urolithiasis." Nephron 81.4 (1999): 393-397. (Chanca Piedra hemmt Endozytose von Calciumoxalat durch renale tubuläre Zellen: Seine Rolle bei Harnsteinleiden)


Boim, Mirian A., Ita P. Heilberg, and Nestor Schor. "Phyllanthus niruri as a promising alternative treatment for nephrolithiasis." International braz j urol 36.6 (2010): 657-664. (Chanca Piedra als eine vielversprechende Alternative bei Nierensteinleiden)


Micali, S., et al. "Can Phyllanthus niruri affect the efficacy of extracorporeal shock wave lithotripsy for renal stones? A randomized, prospective, long-term study." The Journal of urology 176.3 (2006): 1020-1022. (Kann Chanca Piedra die Effizienz von Schockwellenlithotripsien bei Nierensteinen beeinflussen? Eine randomisierte prospektive Langzeitstudie)


Nishiura, J. L., et al. "Phyllanthus niruri normalizes elevated urinary calcium levels in calcium stone forming (CSF) patients." Urological research 32.5 (2004): 362-366. (Chanca Piedra normalisiert erhöhte Urincalciumwerte bei Patienten mit Nierensteinneigung)


Cave DR, Kaufman DW et al., Oxalobacter formigenes May Reduce the Risk of Calcium Oxalate Kidney Stones, Juni 2008, Journal of the American Society of Nephrology, (Oxalobacter formigenes reduziert das Risiko von Nierensteinen aus Calciumoxalat)


Zidek W, Tepel M et al., Prevention of radiographic-contrast-agent-induced reductions in renal function by acetylcysteine, The New England Journal of Medicine, Juli 2000, (Vorbeugung mit Acetylcystein von Nierenfunktionsstörungen durch Kontrastmittel)


Gröber U. Orthomolekulare Medizin: Ein Leitfaden für Apotheker und Ärzte


Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page