top of page

MİDE ASİDİ BLOKÜRÜ

MİDE ASİDİ BLOKÜRÜ - PROTON PUMPASI BLOKÜRLERİNİN ÖLÜME YOL AÇTIĞI ONAYLANDI


Mide asidi blokürleri çok sevilir. sonuçta mide yanması ve ekşi geğirti sıkıcıdır, o halde getirin tabletleri. Ve o tabletlerden yeterince var, onlara ANTASİDA diyoruz.


Antasida'lar mide asidini nötrleyebiliyorlar, bu ilaçlar asit reflüsü, aside bağlı mide hastalıkları vs. gibi şikayetlerde veriliyor.


Çoğu Antasidalar reçetesiz satılır ve hasta istediği zaman bunları alıp kullanabilir. Bunların yanısıra bir de reçetesiz satılamayan Proton pumpası blokürleri var ki bunlar midede asit üretimini direkt olarak bloke ediyorlar ve malesef bu ilaçlar doktorlar tarafından en çok yazılan ilaçlar arasında bulunuyorlar.


Bu ilaçlar hızlı etki gösterdikleri için hastalar tarafından severek tercih ediliyor, doktorlar içinde büyük kolaylık oluyor, gerisini de zaten reklamlar hallediyor, ilaçlar ''mide koruyucu'' olarak lanse ediliyor, kim midesini korumak istemez ki!?


Bu ilaçların negatif özellikleri ise göz-ardı ediliyor, 2011 yılında yan etkiler üzerine yapılmış bir araştırmanın raporlarından kısmen alıntı:


İLACIN SONUÇLARI KISMEN HASTALIĞIN SEMPTOMLARINDAN DAHA DERİN


Bu araştırmaya göre hastalığın kendisi, hastalığa karşı verilen ilaç kadar tehlikeli değil. Nitekim yan tesirlerden biri olarak ölüm söz konusu. Bunun nedenlerinden biri ise, mide asidinin görevinin yalnızca gıdaları sindirmekle sınırlı olmadığı ve aynı zamanda savunma sisteminin bir parçası olduğudur. Çünkü mide asidi ağız yoluyla mideye inen patojenleri eritir ve asit olmadığında bir çok mide bağırsak enfeksiyonu kolaylaşır.


Bu araştırmada bu nedenle araştırmacılar ilacın kullanımı sürecinde bir Clostridium difficile enfeksiyonu riskinin arttığını onaylıyorlar. Bu bakteri anerob gram-pozitif bir bakteridir, en sık rastlanan patojenlerden biri olarak sağlıklı bir mide-bağırsak florasına karşı şansı pek büyük değildir. Fakat özellikle bağırsak florası (örn. antibiyotik kullanımından dolayı) bozulursa, bağırsaklarda Clostrid kolonileri oluşur ve toksin üretmeye başlarlar, sonuç olarak hayati tehlike oluşturabilen ishal başlar.


Enfeksiyonun nedeni çoğunlukla hijyen sorunudur, çünkü bulaşma yolu fekal-oral (dışkı- ağız) dır. Birde antibiyotik veya antasida işin içindeyse artık clostridlerin önünde hiç bir engel kalmamıştır. Böyle bir senaryoda ağır sağlık sorunları ve hatta hastanın ölümü imkansız değildir.


Bu nedenle araştırmacılardan biri olan Dr. Edith Lederman, antasida kullanımıyla birlikte bu enfeksiyonun arttığını belirtiyor. Gözlem süresi içerisinde (4 yıl) 23 hasta bu bakteri nedeniyle hayatını kaybetti, bu hastalardan 19'u araştırma için hastaneye yatmadan 90 gün öncesine kadar antasida kullanıyorlardı!

Yalnızca Clostidler değil, Salmoneller, camfilobakter, Listerinler, vibronlar (kolera) vs. gibi bir çok patojende aynı şekilde oral bulaşıcılardır ve mide asidinin olmadığı yerde işleri gayet kolaydır.


2017'de Amerika'da yapılan bir araştırma da proton pumpası blokürü kullanmanın ölüm oranını artırdığını onayladı.


Dr. Ziyad Al-Aly öncülüğünde Washington Scholl of Medicin çalışma grubu 350.000 hastanın kayıtlarını incelediler. Bunlar içerisinde 275.000 Proton pumpa blokürü ve 75.000'i H2-reseptör blokürü grubundan başka alternatif prepatlar kullanıyorlardı. Araştırma katılımcıları 5.6 yıl gözlemlendiler.


Proton pumpası blokürü kullanan grup içerisinde ölüm oranı diğer gruba oranla %25 daha fazlaydı. Bu sonuç iki sebeple aydınlatıcı ve inandırıcıdır: 1. katılımcıların sayısı oldukça fazla 2. Aynı hastalıktan şikayetçi fakat farklı ilaç kullanan iki grup karşışaltırılmıştı. Araştırmaya göre Clostrid enfeksiyonundan dolayı hastaneye getirilen hastalar içerisinde durumu en ağır olanlar yine bu ilaçları kullananlar olmuştu.


Buna göre bize bu ilaçlara karşı insanları uyarmaktan başka bir sonuç sunulmamıştır.

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page