top of page

BÖBREK TAŞLARININ DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN REÇETELER

Taş düşürmeye esnasında veya taş oluşumunu önlemek adına, genel sağlık için de geçerli olan su içme konusunu hatırlatmakta fayda var. Araştırmalar gösteriyor ki, günlük yeterli miktarda su içmek tek başına böbrek taşı oluşumunu önleyebiliyor. Özellikle sık böbrek taşı sorunu yaşamış ve tekrar taş oluşumunu önlemek isteyen insanlar bol su tüketmeye özen göstermelidirler. Yatmaya gitmeden önce bir bardak su mutlaka içilmeli, böbrek taşı önlemi olarak bu çok önemlidir, çünkü özellikle böbrek taşına yatkınlığı olan insanlarda geceleri ilk kristaller oluşacaktır.


Dikkat: Şayet böbrek fonksiyonu % 5-10'a kadar düşmüşse veya diyalize bağlanıyorsanız, su içme hususunda doktorunuzla görüşmenizde fayda var.


Şimdi gelelim reçetelere


1. İçilen günlük su miktarının en azından bir tanesi taze sıkılmış limon suyu ile olmalı, limon içerisinde bulunan sitrat böbrek taşlarının bazıları üzerinde oldukça etkilidir. Özellikle ürik asit taşları, sistein taşları ve kalsiyum taşları sitrat ile etkilenebilir. Limon yanı sıra yine taze sıkılmış portakal da ilave edilebilir.


2. Böbrek bitkileri tüketin, aşağıda en etkili böbrek dostu bitkilerden bazılarını göreceksiniz.


Altın başak (solidago) : Avrupada yüzlerce yıldır mesane, idrar yolları enfeksiyonlarına karşı, böbrek taşları düşürme ve önlemeye karşı kullanılmıştır. Bitki, idrar söktürücü, antioksidatif ve antibakteriyel olduğu için böbrekler için ideal bir etkiye sahiptir. Özellikle maya mantarları ve koli bakterilerine karşı etkisi kaydedilmiştir ki her ikisi de idrar yollarında, daha sonra böbreklere doğru çıkan iltihapların nedenleri arasındadır. Bu nedenle Avrupa'da geleneksel olarak böbrek sorunları için hazırlanan bitki karışımlı çayların olmazsa olmazıdır.


Ayı üzümü (Arctostaphylos uva-ursi) : Arbutin içerir, böbrek ve idrar yolları enfeksiyonunda aynı şekilde yaygın kullanılır. Arbutin, asıl etken madde olan hidrokinon'a dönüştürülebilmesi için idrar Ph değerinin 8 civarında olması gerekir, aksi taktirde etkisi şüphelidir, bu nedenle bitkinin kullanımına karar verildiğinde baz ağırlıklı beslenmek gerekir.


Tıpkı Altın başak gibi ayı üzümü de maya mantarları ve koli bakterilerilerinin yanı sıra stafilokok ve diğer bakterilere karşı etkilidir. Ayrıca ürik asit oluşumunu önler, mesane taşları nedeni ile oluşan ağrıyı hafifletir, idrar yollarının elastikiyet gücünü artırır. Yanlış hazırlandığında, içeriğinde bulunan tanen nedeni ile mide bulantısına yol açabilir, bu nedenle soğuk bir soğuk mazerat hazırlamak daha kullanışlı olacaktır. Bu şekilde tanen etkisinden kaçınmış olursunuz.


Bir bardak çay için yaklaşık 250 ml soğuk su ve 3 gram bitki yaprağını karıştırarak gece boyunca bırakın, sabah süzün ve için, günlük olarak 3 - 4 bardak içeceksiniz. Bu bitki 8 günden fazla kullanılmamalı ve genel olarak yılda 3-4 kezden fazla tüketmemelisiniz.


Isırgan da aynı şekilde çok etkili bir böbrek bitkisidir. Kökleri prostat rahatsızlıklarına karşı etkili olurken, yaprakları böbrek rahatsızlıklarının giderilmesi ve önlenmesinde kullanılır. Sterin, lignan ve antioksidatif etkili flavonoidler içeriği nedeniyle hem mesane hem böbrek hücrelerinin duvarlarını güçlendirir, iltihabı önler, idrarı artırarak atılması gerekenlerin atılımını hızlandırır, taş oluşumunu önler.


Bitkilerden çok güzel bir böbrek çayı karışımı da hazırlayabilirsiniz.

örneğin:


20 gram Huş ağacı (betula) yaprağı

15 gram papatya çiçeği veya ısırgan yaprakları

25 gram at kuyruğu (Equisetum arvense)

20 gram kedi bıyığı otu (Orthosiphon aristatus)

20 gram ayı üzümü yaprakları (Arctostaphylos)


Ayı üzümünü yukarıda belirtildiği şekilde ayrıca hazırlayıp daha sonra bu karışıma ilave etmeniz ideal olurdu. Geriye kalan bitkileri karıştırıp, daha sonra bu karışımdan 2-3 gram kadar alarak 150 ml kaynatılmış suya ilave edip, 15 - 30 dakika kadar, ara sıra karıştırarak demledikten sonra ayı üzümünden hazırladığınız sıvıdan 40 - 50 ml ilave edip, günde 2 - 3 bardak tüketebilirsiniz.


Bir diğer bitki chanca piedra ( phyllanthus niruri, Taş kıran, amla) . Bu bitkinin bir kaç gün içerisinde böbrek ve mesane taşlarını döktüğüne dair kayıtlar vardır, örneğin 1980'li yıllarda Nürnbergli doktor 100 böbrek taşı olan hastasını bu bitki ile tedavi etmiş ve 94 hastasında başarı sağlamıştır.


1999 yılında Brazilya bilim adamları (Universidade Federal de Sao Paulo üniversitesi), taş kıran bitkisinin sıvı ekstresinin kalsiyum oksalat kristallerini engellediğini açıklamışlardır ki böbrek taşlarının çoğu zaten kalsiyum oksalattır. Bununla birlikte bilim adamları bitkinin yan etkilerine rastlamadıklarını ifade etmişlerdir.


7 yıl sonra Bologna üniversitesinde yapılan bir araştırma, daha önce taş düşürmüş olan hastaların bu bitkiyi kullandıkları taktirde daha uzun süre böbrek taşı oluşmadığını bildirmişlerdir (kullanmayanlara oranla).


BÖBREKLER İÇİN PROBİYOTİKLERİN ÖNEMİ


Böbrek taşlarının % 70'i kalsiyum oksalat taşlarından oluşur. Yani oksalik asit ve kalsiyum kristallerinin bileşimi.

Uzun bir süre bazı bitkilerde ve insanlarda oksalik asidi tam olarak katabolize etme yeteneğinin bulunmamasının taş oluşumuna yol açtığına inanıldı. Sonra, sağlıklı insanların bağırsak florasında oksalobakter formigenes bulunduğu ve oksalik asitten oksalit taşları oluşumunu önlediği tespit edildi. Ne var ki bu bakteriyi içeren bir probiyotik bulunmuyor gibi. Ancak sağlıklı bir beslenme ve yaşam tarzına sahip insanların bağırsak florasını düzenlemesi ile birlikte bu bakteriler kendiliğinden oluşuyor. Sık antibiyotik kullanan insanlarda bağırsak florasında tüm bakterilerin yok olması gibi bu bakteri de bulunmuyor ve bu da kalsiyum oksalat taşı oluşumu için ayrıca bir neden olarak görünüyor.


Bu da bize böbrek taşlarına yatkınlığı olan insanlara sağlıklı fakat oksalik asit içeriğinden dolayı ıspanak, fındık, yeşil fasulye, çilek, kakao vs. gibi besinlerden uzak durulması gerektiğine dair verilen tavsiyelerin yanlış olduğunu, bunun yerine bağırsak florasını düzenlemenin daha doğru ve köklü bir çözüm olacağını gösteriyor.


Bağırsak sağlığı dediğimiz zaman karaciğer fonksiyonu sağlığından bağımsız düşünülemez. Bu nedenle öncelikli olarak bağırsak sağlığı için zaman ve zahmet göze alınması gerekir, sonrasında sistematik bir detox programı en az bir dönem mutlaka düşünülmesi gerekir.


ÜRİK ASİT TAŞLARI


Bu durumda pürinden fakir beslenme uygulanması gerekir. Bazik beslenme yöntemleri için internette bilgi bulabilirsiniz.


KALSİYUM OKSALAT TAŞLARI


Geçici olarak oksalat içerikli gıdalar azaltılması gerekir (bu esnada bağırsak florasını düzenlemeye de başlamalıdır) ve magnezyum bakımından zengin gıdalar tüketilir veya günde 300 - 400 mg magnezyum takviyesi alınır.


KALSİYUM FOSFAT TAŞLARI


Salam, sosis, çikolata gibi fosfat kaynaklarından uzak durmak ve magnezyumu artırmak gerekir.


Genel olarak, hangi taş olursa olsun, mevsim sebzeleri, kaliteli canlı gıdalar ile sağlıklı bir beslenme tarzı mutlaka tercih edilmelidir.


BÖBREK İÇİN ÖZELLİKLE İYİ OLAN GIDALAR


Kuşkonmaz, yeşil smoothi içecekleri, maydanoz, işlenmemiş pirinç, kereviz suyu, soğan ve tere.


Tüm bu bitkiler idrar söktürür, taş oluşumunu önler ve var olan küçük taşları düşürür.


Günde 20 gram kadar bal kabağı çekirdeği tüketmek bir çok faydanın yanı sıra tüm idrar sistemi ve böbrekler üzerinde olumlu etkiye sahiptir.


İşlenmiş şekerden mutlaka uzak durulmalı ve bunun yerine daha sağlıklı tatlandırıcılar tercih edilmelidir. Aynı şekilde işlenmiş tuz da daha sağlıklı tuz çeşitleri ile değiştirilmelidir.


D ve C vitaminleri de oldukça önemlidir. İlaç kullanmak zorunda olan insanlar, kullandıkları ilaçların hangi vitaminleri düşürdüğünü öğrenmeli ve bu değerlere dikkat etmelidir.






Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page