top of page

BİLİMSEL AÇIDAN MASKELER

Amerika'da 24 Nisan 2020'de yapılmış olan bir çalışmanın (1) sonucuna göre ince maskelerin solunan havayı %80 civarında filitre edebildiği kaydedildi. Partiküllerin büyüklüğü de hesaba katıldığında 300 nanometrenin altında olan partiküller yalnızca %5 oranında filitre edilirken, 300 nanometre üzerinde olan partiküller %95 civarında filitre ediliyor.


Bu demek oluyor ki, şayet virüs partikülleri 300 nanometre üzerinde değilse yalnızca %5 oranında filitre edilmiş oluyor. Oysa virüs varyasyonları 15 - 440 arasında değişen büyüklüklere sahip.


Ayrıca maskenin yanlış takılması da filitre gücünü tekrardan %60 oranında düşürüyor. Farklı kumaşların da farklı etkileri bulunuyor, örneğin pamuk, ipek ve şifon gibi kumaşlar %80 oranında filitre gücüne sahip oluyor (küçük virüsler de dahil).


Sonuç olarak daha sık dokuya sahip olan maskeler daha fazla filitre kapasitesine sahip fakat bu durumda da yalnızca virüsün içeri girmesi değil aynı zamanda karbondioksitin dışarı çıkması da engellenmiş oluyor ki bu da kanda karbondioksit yoğunluğunun artması anlamına geliyor.


Yine Amerika'da 17 Nisan 2020'de yapılan bir çalışma (2), tıbbi olmayan maskelerin etkili olmadıkları yönünde. Özellikle de kullanıcı ile ilgili olarak! Bu araştırma kapsamında, maskeyi kendi başına çıkarmakla ilgili sorun yaşayabilecek olan iki yaş altı çocukların maske taşımamaları yönünde bir kanaate varıldı. Bilinci yerinde olmayan insanların da maske taşımamaları gerektiği söylendi.

Peki ama madem bu maskelerin takılması genel olarak sorunlu değilse, bu tavsiyeler neden verildi diye sormadan edemiyor insan.


Hangi tip maskelerin kullanılması gerektiği yönündeki sorulara cevaben araştırmacılar tıbbi maskelerin, kişinin kendisinin bizzat hasta olması, sağlık çalışanı olması veya hasta yakınları ile ilgileniyor olması dışındaki kişilerin takmamaları gerektiğini belirttiler. Bunun yerine kendilerinin yaptıkları, el yapımı maskeleri kullanmalarını önerdiler. Bu da şaşırtıcıdır çünkü araştırmacılar daha önce bu el yapımı maskelerin işe yaramadıklarını söylemişlerdi!


Tıbbi maskelerin etkili olmaları konusunda ise araştırmacılar net bir şey söyleyemiyorlar.

Tüm bunlardan ne anlamak gerektiği ise en geç maske konusunda ''ilgi çatışmaları'' okunduğunda netleşiyor: Araştırmacılar maske kapsamında yaptıkları çalışmalarda bazı maskeleri ön plana çıkarıyorlar, bunlar da Pfizer, Sanofi ve diğer bazı farma şirketlerinin maskeleri oluyor.

............


Kaynak


1 Aerosol Filtration Efficiency of Common Fabrics Used in Respiratory Cloth Masks – PubMed – NCBI

2 Masks and Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) | Infectious Diseases | JAMA | JAMA Network

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page