top of page

ASA: Asetil salisilik asit yan etkileri

ASA (örn. aspirin): yan tesirleri sanıldığından daha güçlü


Hiç düşünülmeden baş ağrılarında alınır ve doktor tarafından pıhtılaşmayı önleyici (antikoagulatör) olarak kalp krizlerinden sonra yazılır.

Kanın incelmesi ise iç kanama riski taşır ve ağır yaralanmalarda problem olur.

Tehlikesi genelde göze alınır ve tabii ki dozaja da dikkat edilir! Fakat bir iç kanama riskinin gerçekte ne kadar yüksek olduğu, bir araştırmaya göre, şimdiye kadar çok düşük tahmin edilmiş.


2017'de Britanya'da Aspirin nedeniyle ölenlerin sayısı 3000 olarak kayda geçmiş.

İç kanama riski hastanın yaşıyla orantılı olarak artıyor. 75 yaşlarındaki hastalar, daha genç yaştaki hastalara nazaran ASA yüzünden 10 kat daha fazla iç kanama nedeniyle ölüyorlar.


Özellikle koroner kalp rahatsızlıklarında verilen ilaçlarla birlikte kombine edildiğinde durum daha kritik oluyor. Özellikle PPI (proton pumpası blokürleri)nin yan tesirlerinden biri kalp damarlarına zarar vermeleridir (halbuki kalbi korumaları gerekiyordu)

Ayrıca kanser tetikleyici, böbrek tahriş edici ve ağır alerjik reaksiyonlarda nadir değil.


ASPİRİNİN ENDİREKT OLARAK KANAMAYA YOL AÇMASI


Aspirin endirekt olarakta iç kanamayı tetikliyor. Uzun süredir bu ilacın skorbut'a yol açabildiği biliniyordu, hatta kanama nedeniyle ölümle sonuçlanan vakalar var. Bu durumun sebebi olarak bilinen C vitamini eksilmesi doğru bir teşhisti fakat nedeni beslenme kaynaklı değildi. Daha ziyada Aspirinin yüksek dozaj kullanımıydı, ASA bu vitaminin düşmesine neden oluyordu (hipovitaminoz).

Araştırmalara göre ASA böbrekler yoluyla C vitamini atılımını artırıyor.


İşin garip yanı bu araştırma 1936 yılına ait, aslında bütün tıp kitaplarında, ilgili bölümde bir uyarı işaretiyle dikkat çekiliyor olmalıydı! Ama nedense böyle bir uyarı yok!


1973 yılından beri ise ASA'nın lökositler vasıtasıyla C vitamini emilimini engellediği biliniyor.


Bütün bunlara rağmen, bir soğuk algınlığında hastaya aspirin yazılırken, ASA'nın bu yolla immün sistemine nasıl bir etki edeceği kimsenin umurunda olmuyor!


ASA'nın negatif etkileriyle ilgilenen araştırmacılarsa Alternatif metotlara daha fazla ağırlık verilmesini ve sağlıklı beslenmeyi tavsiye ediyorlar. Tek kelime söyleyebilirim: Hadi canım!

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page